SV Hoogland in de krant

Geplaatst op 30-08-2024 door Lars Slofstra

Vanwege het 50-jarig jubileum van onze club stond het volgende artikel in het AD van afgelopen donderdag.


Het Hoogland Schaak Genootschap bestaat vijftig jaar en pakt uit: ‘Iedereen is welkom’ | Utrecht |


Het Hoogland Schaak Genootschap bestaat vijftig jaar en pakt uit: ‘Iedereen is welkom’

Het Hoogland Schaak Genootschap bestaat aankomende zaterdag precies vijftig jaar. Met bezoek van burgemeester Lucas Bolsius en een schaaktoernooi viert het genootschap groots dat ze een halve eeuw bestaan. ,,Er hangt altijd een hele gezellige sfeer hier”, zegt Jan Kok (80) van het schaakgenootschap trots.

Bijna dertig jaar lang zit Kok met veel liefde bij het schaakgenootschap. Met net zoveel liefde organiseert Kok het jubileumfeest van aankomende zaterdag. ,,We gaan groots uitpakken. Er is muziek, schaakwedstrijden en lekker eten. Ik heb er heel veel zin in!”

Hoe is het vijftig jaar geleden allemaal begonnen?
,,Twee mannen genaamd Johan van de Steen en Douwe Fronczek hebben het genootschap opgezet. Vandaag de dag bestaan wij uit een jeugdgroep en een seniorengroep. We spelen wedstrijden op allerlei niveaus. Zelfs in het buitenland en daar hebben we ook verschillende prijzen gewonnen!”

Is schaken ook populair bij jongeren?
,,Ja zeker! Na de coronacrisis zit er echt groei in het aantal jongeren dat zich bij ons aanmeldt. Onze vereniging bestaat uit meer jonge mensen dan ouderen. In de zomer kon je bij ons leren schaken en ik heb het idee dat er sindsdien meer aanmeldingen zijn. Dat is hartstikke leuk!”

Kan iedereen zich aanmelden bij jullie?
,,Iedereen is bij ons welkom, ook als je niet kan schaken. Een aantal jaar geleden meldde zich een nieuw lid bij ons. Hij had een ernstig ongeluk gehad. Hij kon niet goed lopen en zijn sociale vaardigheden waren niet meer zo goed. Andere verenigingen wezen hem af, maar hij mocht wel bij onze vereniging. Het is echt een hele gezellige, aardige kerel. Er hangt bij ons altijd een hele gezellige sfeer. In 2020 zijn we zelfs uitgeroepen tot beste vereniging van Nederland!”

Wat is je mooiste herinnering aan de vereniging?
,,Ons 35e jubileum vond ik heel erg bijzonder. Toen hadden wij nog sponsoren en hielden we een groot feest in Amsterdam. Helaas hebben we nu geen sponsoren meer. Wij moeten het nu met een kleiner budget doen. Daarnaast leer je veel nieuwe mensen kennen bij de vereniging. Door mijn buurman heb ik mij aangemeld voor de schaakverening. Wij zijn vandaag de dag nog steeds bevriend en onze vrouwen ook!”

Het schaaktoernooi start om 15.00 uur in de speelzaal van de kerk aan de Hamseweg 40 in Hoogland. Aansluitend zal om 18.00 uur de feestavond plaatsvinden in Restaurant De Faam.

De schaakvereniging is voor jong en oud.
De schaakvereniging is voor jong en oud. © Hoogland Schaak Genootschap

Interne Competitie seizoen 23-24

Nieuw reglement periode 4 Klik hier:

Stand en uitslagen A GROEP  Klik hier:

Stand en uitslagen B GROEP  Klik hier:

 

Stand en uitslagen Rapid Competitie

Klik hier:

Stand en uitslagen Snelschaak Competitie

Klik hier:

Een nieuwe Partij Analyse van Freek Hooning

Klik hier:

  • Mail de webredactie

    We kunnen niet zonder input! Dus mail je verslagen, partijen en wat al niet meer naar webmaster@schakeninhoogland.nl