Schaakvereniging Hoogland viert 50-jarig Jubileum

Geplaatst op 13-08-2024 door Tom Officier

Schaakvereniging Hoogland viert 50-jarig Jubileum

Op 3 september 2024 viert Schaakvereniging Hoogland haar 50-jarig jubileum, een mijlpaal die de vereniging met trots gaat vieren.

Een bloeiende gemeenschap voor schakers van alle leeftijden

De vereniging werd in 1974 opgericht door Johan van der Steen, een fervent schaker uit Hoogland, die in zijn buurt een schaakclub miste. Wat begon met 13 leden, schakende in de Faam, groeide al snel uit tot een volwaardige club. Aan het eind van het eerste verenigingsjaar telde de club al 40 leden en sloot aan bij de Stichts-Gooise Schaakbond (SGS).

Schaakvereniging Hoogland is inmiddels al vijf decennia een trefpunt voor schaakliefhebbers uit de regio. De club biedt een warme, uitnodigende omgeving, waar zowel beginners als ervaren spelers zich thuis voelen. Op maandagavond treffen de senioren elkaar in de Inham, en op dinsdagavond schaakt de jeugd in de Neng. Schaaklessen worden op deze avond afgewisseld met een onderlinge competitie op verschillende niveaus. De jeugdafdeling is in de afgelopen jaren gegroeid naar ruim 80 jonge schakers, waarvan een aanzienlijk deel deelneemt aan landelijke competities en toernooien.

Gedurende elk seizoen organiseert de Schaakvereniging Hoogland een reeks gezellige activiteiten.

Rond de jaarwisseling vindt bijvoorbeeld het oliebollentoernooi plaats, waar niet alleen senioren aan deelnemen, maar ook de jeugd en hun ouders. In het voorjaar wordt het lentetoernooi gehouden, waarbij de spelvorm Bughouse centraal staat. Daarnaast nodigt de club regelmatig (groot)meesters uit voor een simultaan, zoals in 2024 Fidemeester Tim Grutter. Ook benoemingswaardig: het jaarlijkse caféschaaktoernooi en het wekelijkse zomerschaak in de Kolkrijst.

SV Hoogland: broedplaats voor schaaktalent

De jeugdafdeling van Schaakvereniging Hoogland heeft een rijke traditie van talentontwikkeling. Lars Ootes was een van de eerste jeugdspelers die de club op de kaart zette door in 1999 en 2000 kampioen van de SGS te worden. Zijn successen inspireerden vele jonge schakers, waaronder Jeanine de Cloet, die in 2002 een vijfde plaats behaalde op het Nederlands Kampioenschap (NK) en zich daarmee plaatste voor de Europese jeugdkampioenschappen in Spanje. In de jaren 2002-2008 floreerde de jeugdafdeling van SV Hoogland met regionale en nationale successen van Jeroen en Jeanine de Cloet, Lars Ootes, Luc van der Meer, Anneleen en Sebastiaan Broers, Jesse Bassant en Tim Slenderbroek.

Tussen 2012 en 2016 speelde Tim Grutter bij SV Hoogland, waar hij opviel als een veelbelovend

schaaktalent. Hij behaalde verschillende regionale en nationale successen, waaronder toernooioverwinningen en kampioenschappen. Rond 2016 stapte hij over naar Schaagenootschap Amersfoort, waar hij zijn schaakvaardigheden verder ontwikkelde. In december 2018 werd hij FIDE- meester.

De recente prestaties van de jeugdleden zijn eveneens het vermelden waard.

In 2023-2024 plaatsten Nije Bloemendal, Felix Heeres, Yoeri Scholte en Jesper Langbroek zich voor de Nederlandse jeugdkampioenschappen. Felix Heeres behaalde dit door kampioen in de regio tot 10 jaar te worden. Het meeste recente succes: Yoeri Scholte en Jesper Langbroek behaalden op 22 juni van dit jaar in Spijkenisse respectievelijk de 4e en 7e plek op het NK tot 10 jaar. Deze resultaten tonen de voortdurende kracht van de jeugdafdeling van SV Hoogland.

Successen in de seniorencompetitie

Ook bij de senioren heeft Schaakvereniging Hoogland een succesvolle weg afgelegd, gekenmerkt door mooie prestaties en promoties. In 1979 zette het eerste team een belangrijke stap door te promoveren naar de derde klasse. Dit markeerde het begin van een reeks successen. Vijf jaar later, in 1984, bereikte het eerste team de eerste klasse van de SGS, een mijlpaal in de clubgeschiedenis. Dat jaar was niet alleen het eerste team succesvol; ook het tweede team promoveerde naar de tweede klasse van de SGS. In 2012 won SV Hoogland het bekertoernooi door SC Utrecht te verslaan in de finale. Tegenwoordig neemt SV Hoogland met trots deel aan de regionale competitie met twee achttallen en drie viertallen. Daarnaast spelen twee teams mee in de landelijke competitie. Afgelopen seizoen ’23-‘24 werd het zaterdagteam landelijk kampioen in de 5e klasse, terwijl het regionale team tweede werd in de hoogste klasse.

Club van het Jaar 2016

In 2016 werd Schaakvereniging Hoogland uitgeroepen tot Club van het Jaar door de Stichts-Gooise Schaakbond. Deze prestigieuze titel werd toegekend vanwege de indrukwekkende groei van de jeugdafdeling en de succesvolle organisatie van schoolschaakkampioenschappen. Deze erkenning benadrukte de inzet van de club om schaken toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor jong en oud.

Welkom

Ook de in toekomst blijft Schaakvereniging Hoogland een warme en gastvrije vereniging waar de passie voor schaken centraal staat. Of het nu gaat om spannende competities, inspirerende jeugdtoernooien of gezellige clubavonden, bij SV Hoogland staat het plezier in schaken voorop. De rijke geschiedenis en de succesvolle prestaties vormen een solide basis voor een veelbelovende toekomst vol nieuwe hoogtepunten en mooie momenten.

Wil je een keer komen kijken of schaken ook wat voor jou is? Neem dan voor de jeugdafdeling contact op met de jeugdleider Ton Schillemans  jeugdzaken@schakeninhoogland.nl en voor de seniorenafdeling met Henk van Diermen: secretaris@schakeninhoogland.nl

Een verkorte versie van dit artikel verscheen op:

Interne Competitie seizoen 23-24

Nieuw reglement periode 4 Klik hier:

Stand en uitslagen A GROEP  Klik hier:

Stand en uitslagen B GROEP  Klik hier:

 

Stand en uitslagen Rapid Competitie

Klik hier:

Stand en uitslagen Snelschaak Competitie

Klik hier:

Een nieuwe Partij Analyse van Freek Hooning

Klik hier:

  • Mail de webredactie

    We kunnen niet zonder input! Dus mail je verslagen, partijen en wat al niet meer naar webmaster@schakeninhoogland.nl