Grandioos KNOTH

Geplaatst op 29-12-2023 door Wim Velker

Wat al bijna een traditie is geworden beleefden we voor de vierde keer: een online OplosToernooi tussen Kerst en de jaarwisseling in, dat we éénmaal – in 2021 – OLOTH noemden en de andere keren KNOTH. Dit jaar waren er heel wat bekenden. Oud-winnaars Alfred Gaasbeek en Kobe Bleuzé, die ook nu weer ver kwamen, nationale oplossubtoppers Johan Beije en Wouter van Rijn, onze Duitse vriendin Britta Leib als enige vrouwelijke deelnemer en natuurlijk de oud-oploskampioenen van onze eigen Schaakvereniging Hoogland Gert Reichardt en ex-lid René van Nieuwenhuizen. De laatste heeft weer zin gekregen in het oplossen nadat hij vorige maand de B-groep van de H.-H.-memorial in Malden won. Maar ook waren er belangrijke afwezigen: oud-winnares Sietske Greeuw is in Luxemburg te zeer bezig met de opvoeding van
haar jonge zoontje om aandacht aan het schaakspel te kunnen blijven geven en ook huidige oploskampioen en voorzitter van Hoogland Stephan Paternotte diende voorrang te geven aan familiaire omstandigheden. Dat laatste gold ook voor graag geziene oplosser en immer aanwezige, in de zaal en online, Jaap van Tuyll. We hopen hen alle te zijner tijd weer terug te zien.

Niet minder dan 30 deelnemers mocht wedstrijdleider en probleemselecteur Wim Velker (ik dus) op zijn lijst noteren, waarvan 10 uit het buitenland. Vooral België was goed vertegenwoordigd: zeven man van de Geelse Schaakkring, waarvan menigeen jaarlijks meedoet. Net als vorig jaar had ik er een mini-maxitoernooi van gemaakt. Vier opgaven – alle tweezetten – hadden heel veel stukken op het bord (maxi) en de overige vijf weinig (mini). Voor de negen opgaven waren zoals gebruikelijk twee uur beschikbaar. Zoveel tijd hadden de podiumbezetters niet nodig. Twintig minuten voor afloop had ik van drie spelers de oplossingen binnen en alle drie hadden alles goed! 45 punten – per opgave vallen er vijf punten te verdienen. De wedstrijd werd derhalve op tijd beslist en daar Johan Beije’s elektronisch bericht een minuut eerder bij mij arriveerde dan dat van Wouter van Rijn werd de Almeerder en bestuurslid van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden (NBvS), zeg maar de ‘Oplosbond’, winnaar van het KNOTH 2023. Van harte gefeliciteerd Johan. Maar uiteraard ook felicitaties voor Wouter, die we kennen als aanvoerder van het ASV oplosteam dat eerder dit jaar het eerste SGS teamoplostoernooi won. En felicitaties voor Kobe Bleuzé, oud-winnaar van KNOTH en dit jaar winnaar van de B-groep van het OBOK in Geel. Het zijn dus wel ‘kleppers’ die het podium bevolken. Maar ook de achtervolgers Jim Wittebol, Alfred Gaasbeek en Paul Epstein kunnen op een prima resultaat terugkijken.

Tegenover de successen stonden wat mindere prestaties, zoals die van Jeroen Bollaart en Sjoerd Meijer. Beiden kunnen beter en dat zal bij een volgend toernooi vast weer het geval zijn. Voor de debutanten Jeroen van Hyfte en Rik Schaerlaekens zal het niet zijn meegevallen, maar blijf oefenen en oplossen dan gaat het de volgende keer beter!
Maar hoe dan ook. Uit de vele reacties die ik ontving blijkt dat menigeen zich een paar uur prima heeft vermaakt ondanks of, zoals René van Nieuwenhuizen schreef, dankzij de te leveren inspanning.
De opgave die Johan Beije bijna de zege kostte, was opgave twee, een tweezet van Udo Degener uit 1991, die de derde prijs won van U.S. Problem Bulletin.

De stelling kent een tweetal verleidingen. 1. Dg3 met als dreiging 2. Pe6# faalt echter op 1…Pd6! waarna 2. Pe6+ faalt op 2…Lxe6! Johan had een tijdje naar de andere verleiding zitten te kijken, namelijk 1. Dh1 met als dreiging 2. Pb3#.
Meerdere oplossers opteerden inderdaad voor 1. Dh1 dat echter weerlegt wordt door 1… Pc3 waarna op 2. Pb3+ simpelweg 2…Dxb3 kan volgen. Johan, en anderen, kwam tot inzicht en koos de juiste oplossing: 1. Dxa5. De dreiging is nu 2. Db4# en daar valt niets tegen te doen. 1…Pd6 2. Pb3# en 1…Pc3 2.
Pe6#.

Dank aan alle deelnemers voor de sportieve bijdrage en tot KNOTH 2024!

De tekst is van Wim Velker, de tabel is gefabriceerd door René van Alfen, de foto’s zijn door de deelnemers zelf gemaakt en Lars Slofstra heeft er één geheel van gemaakt.