Ook jeugd besmet met oplosvirus

Geplaatst op 22-12-2023 door Wim Velker

Het eerste oplostoernooi voor de Hooglandse schaakjeugd kan als zeer geslaagd worden gekwalificeerd. Jeugdleider Ton Schillemans had 10 jongeren uitgenodigd aan dit toernooi deel te nemen, waarvan er negen in de gelegenheid waren mee te doen. ‘Oplosgoeroe’ (dixit Ton Schillemans) Wim Velker (ik dus) had zes niet al te moeilijke stellingen uit het probleem- en eindspelstudieschaak geselecteerd die de deelnemers in een uur dienden op te lossen.

Nije Bloemendal had zoveel tijd niet nodig. Reeds na 20 minuten kwam hij zijn oplossingen inleveren, tot verbazing van sommige van de concurrenten. Niet alle oplossingen waren correct en had hij iets langer gedacht dan had hij er in plaats van vier misschien wel vijf goed gehad. Door zijn snelle tijd won hij wel de bronzen medaille, want ook Tobias van Oostveen en Felix Heeres kwamen tot 4 goede antwoorden, wat 20 punten opleverden. Per opgave waren er 5 punten te verdienen. Voor Felix was het jammer dat hij bij de driezet – de opgaven bestonden uit 4 tweezetten, 1 driezet en 1 eindspelstudie – ‘vergat’ de twee tweede zetten voor wit te geven, anders was hij nog hoger geëindigd.  

Tweede werd Sven Hoekstra met 25 punten, een geweldig aantal. Maar nog beter deed Alex Albul het: hij miste slechts één variant in de driezet en scoorde 28½ punt en werd winnaar. Geweldig gedaan van beide. En misschien wel geweldig van alle deelnemers. Op Alex na, die vorig jaar al aan het cluboploskampioenschap bij de senioren had meegedaan, was het voor iedereen de eerste keer dat zij deelnamen aan een oplostoernooi met stellingen uit het probleemschaak (dus gecomponeerde stellingen en geen partijstellingen). Hoewel de stellingen niet al te moeilijk waren, verraste mij toch het inzicht dat menigeen toonde. Zie de volgende stelling van Dennis Brulic, een tweezet die in 2000 in Sahovski glasnik verscheen.

De bedoeling is zwart in twee zetten mat te krijgen. Dat lukt niet met 1. d8D+ want dan loopt de zwarte koning weg. Cruciaal is het daarom de velden e6 en f7 onder controle te krijgen en dat kan alleen met de minorpromotie 1. d8P en wat zwart nu ook doet, op de volgende zet wordt hij door de witte dame mat gezet. Het was geweldig te zien dat 8 van de 9 deelnemers het inzicht hadden te zien dat er een minorpromotie gewenst was.


En zo eindigde het toernooi dus met de gouden medaille voor Alex, de zilveren voor Sven en de bronzen voor Nije. Maar alle deelnemers verdienen een compliment voor hun gedrevenheid, enthousiasme en serieusheid waarmee zij de voorgeschotelde problemen te lijf gingen. Iedereen vond het een geslaagde avond, dus misschien moeten we wat meer wedstrijden organiseren.

De tekst is van Wim Velker, de tabel van René van Alfen, Ton Schillemans maakte de foto’s en Lars Slofstra heeft er een geheel van gemaakt.

Een Partij Analyse van Maarten Hoolsema

Klik hier:

Interne Competitie seizoen 23-24

Nieuw reglement periode 4 Klik hier:

Stand en uitslagen A GROEP  Klik hier:

Stand en uitslagen B GROEP  Klik hier:

 

Stand en uitslagen Rapid Competitie

Klik hier:

Stand en uitslagen Snelschaak Competitie

Klik hier:

Een nieuwe Partij Analyse van Freek Hooning

Klik hier:

  • Mail de webredactie

    We kunnen niet zonder input! Dus mail je verslagen, partijen en wat al niet meer naar webmaster@schakeninhoogland.nl