Vrijdag 3 november mocht het eerste team aantreden in en tegen Amersfoort. De oplettende lezer vraagt zich direct af: huh? Amersfoort, die hebben jullie in de 2e ronde toch al verslagen? Correct, ditmaal de clash tegen het tweede team van Amersfoort.
Het optimisme heerste vooraf in, voor Hooglandse begrippen, grootse vorm. Bij winst zijn we ongedeeld eerste! Tegen het tweede team van Amersfoort moet dat toch geen probleem zijn? Het schaken leert dat niets zo verraderlijk is dan over optimisme. Bij aankomst bleek dat Amersfoort twee ook nog eens een paar invallers moest opstellen, wat een meevaller. Tot het moment dat er naar de speelsterkte van deze invallers werd gekeken: 2000+ en 2100+….
Genoeg voorbeschouwing, op naar de wedstrijd! Tom (bord 3) gaf vooraf al aan graag op een hoog bord met wit te willen spelen. Hij werd op zijn wenken bediend en beloonde het team met een solide halfje. Altijd prettig een solide speler in het team te hebben. Op de andere borden waren veelal spannende stellingen waar te nemen, het kon echt nog alle kanten op. Vooral veel aandacht ging uit naar bord 8 waar Nije met zwart zijn debuut mocht maken in het eerste team. Met 11 jaar is dit een mooie kans en ook een beloning voor goed vertoond spel bij de jeugd. De opening komt Nije goed door, later meer.
Op bord 5 krijgt Gert een remiseaanbod in een ietwat betere stelling. Na overleg geeft Gert aan rustig door te spelen zonder risico. Een paar zetten later weet Gert met een mooi (schijn)offer (Lxe6) de zwarte stelling te slopen en het volle punt binnen te halen.
Over slopen gesproken: Niels (wit op bord 7) mollesteert de zwarte stelling compleet met een verschrikkelijke penning (leerzaam voor onze jeugd). Zwart ziet geen uitweg en gaat gedesillusioneerd naar huis. Mooi punt Niels!
Marco (bord 2 met zwart), de man in vorm, speelde een spannende Pirc waarbij continu rekening moest worden gehouden met een doorbraak in het centrum of op de damevleugel. Marco bleef redelijk eenvoudig ‘in control’, stond wellicht zelfs iets prettiger, maar remise leek de terechte uitslag.
Nije had inmiddels in een zwaar middenspel een pion verloren maar had goed gezien dat hij een superieure loper tegen een kreupel paard van de tegenstander zou overhouden. Net op het moment dat er een halfje serieus tot de mogelijkheden leek te behoren besloot Nije de pion terug te winnen met duur wisselgeld: ruil van zijn loper tegen het paard. Resultaat: een verloren stelling.
Stephan anticipeerde goed op de actuele ontwikkelingen en pakt op bord 4 met zwart een halfje.
Lucas (bord 1, wit) was na twee nederlagen gebrand op een overwinning. Tegen de op papier sterkste tegenstander liet hij zien hoe je gebruik maakt van 1.een sterke zwartveldige loper, 2.een open lijn bezetten en 3.samenwerking van twee torens. Geruisloos werd zwart van het bord geduwd.
Tot slot Szabi (bord 6, zwart) speelde de klassieke Schotse variant die doet denken aan de prachtpartijen tussen Karpov en Kasparov. Voor de toeschouwer was de stelling onnavolgbaar (misschien voor de twee spelers ook 😊 ) en werd met de zet complexer. Op een gegeven moment offert Szabi een stuk, laat er nog twee in staan (die overigens niet genomen kunnen worden). Wit overziet bijna alles, tot het moment dat Szabi ook nog een toren offert en later zelfs een tweede toren aanbiedt. Als u goed heeft meegeteld staat Szabi dan twee torens en een stuk achter met als compensatie dat hij mat geeft! Een prachtpartij!
Eindstand 2½-5½ voor Hoogland!
Stand: