Veel gekreun op COTH 2022

Geplaatst op 23-11-2022 door Wim Velker

De vierde editie van het clubkampioenschap oplossen heeft een duidelijke zege opgeleverd voor Gert Reichardt die daarmee zijn titel prolongeerde. Voorzitter Stephan Paternotte werd op enige afstand tweede en gastoplosser Lars Slofstra ging met de bronzen medaille naar huis.

Het was een enigszins teleurstellend aantal van zes deelnemers die wedstrijdleider en opgavenuitzoeker Wim Velker (ik dus) mocht begroeten. Onder deze zes waren twee debutanten, beiden jeugdspeler. Van hen leverde Cil van den Brink een bewonderenswaardige prestatie door 18 punten te scoren. Voor een dergelijke prestatie in een eerste deelname hadden zijn concurrenten een gul applaus over. Wat minder fortuinlijk verliep het toernooi voor de jeugdige Alex Albul. Hij scoorde niet, maar uit de varianten die hij tijdens de wedstrijd op het bord had, bleek hij wel inzicht te hebben hoe zaken aan te pakken.

Zoals gebruikelijk kregen de deelnemers negen stellingen voorgelegd die zij in twee uur moesten oplossen. Gert Reichardt had die tijd bij verre niet nodig. Na ruim een uur kwam hij met een bijna clean sheet naar voren. Slechts op de zelfmat miste hij een variant waardoor hij op 44 punten bleef steken, op een maximum van 45. Voorwaar een fraaie prestatie. Voor Gert betekende het zijn derde zege in vier COTH’s. Volgend jaar weer? Dan is de wisselbeker, de GROB – de Gert Reichardt Oplos Bokaal (dus niet de overleden Zwitserse IM Grob) -, voor de man die hem beschikbaar stelde.

Met veel gekreun, geklaag en gepuf bereikte Stephan Paternotte de finishlijn. Mijn vermoeden dat hij er niet veel van gemaakt had werd evenwel gelogenstraft; hij miste slechts twee opgaven en werd met 35 punten mooi tweede. Lars Slofstra is een graag geziene gast in oplostoernooien want hij presteert bijna altijd. Ook nu viel hij weer in de prijzen met zijn 29 punten. Vierde werd Jan Snijders met een score van 22 punten. “Dit is wel zo’n beetje mijn niveau”, sprak de penningmeester somber.

Problemen zijn nooit rechttoe-rechtaan. Een goed probleem bevat valstrikken en verleidingen. Een heel bijzondere ‘val’ kende opgave 6, een mat in vijf van het beroemde componistenduo Johann Kohtz en Carl Kockelkorn, die in 1866(!) in de Leipziger Zeitung werd geplaatst.

Wit zet mat in 5 zetten

De zwarte koning staat al pat en het overbrengen van de witte loper naar g7 levert het gewenste mat op omdat de zwarte loper van de verkeerde veldkleur is en zijn koning niet kan verdedigen. Er zit echter een addertje onder het gras. De directe matpoging 1. Lb2 om via a3 en f8 naar g7 te komen wordt verrassend weerlegd (hetzelfde geldt als de loper via c3 of d4 zou gaan): 1. Lb2 Lh1! 2. La3 g2! 3. Lf8 en zwart staat pat! Bovendien zou de manoeuvre La1-b2-f8-g7 mat in vier zijn geweest, waar de stipulation mat in vijf is. Het blijkt dat eerst de zwarte pion geëlimineerd moet worden: 1. Le5 Lh1 2. Lxg3 en nu
3.
Ld6, 4. Lf8 en 5. Lg7 mat.
De drie prijswinnaars vonden allen deze oplossing.

De onderstaande tabel, van René van Alfen, geeft de details van het toernooi.


    

Een Partij Analyse van Maarten Hoolsema

Klik hier:

Interne Competitie seizoen 23-24

Nieuw reglement periode 4 Klik hier:

Stand en uitslagen A GROEP  Klik hier:

Stand en uitslagen B GROEP  Klik hier:

 

Stand en uitslagen Rapid Competitie

Klik hier:

Stand en uitslagen Snelschaak Competitie

Klik hier:

Een nieuwe Partij Analyse van Freek Hooning

Klik hier:

  • Mail de webredactie

    We kunnen niet zonder input! Dus mail je verslagen, partijen en wat al niet meer naar webmaster@schakeninhoogland.nl